Schimmelnagel verwijderen (ook wel kalknagel genoemd) kan op 5 manieren. Maar werkt het wel en hoe denkt de huisarts hierover?

Terbinafine

Via de huisarts of apotheek kan je tabletten hiertegen krijgen: terbinafine of itraconazol. Nadeel: je moet je pillen gedurende 3 maanden innemen en ze hebben een aantal forse bijwerkingen.

Zo kan het de werking van een aantal medicijnen versterken. Ook helpt deze behandeling niet bij iedereen en kan de schimmelnagel na genezing zo weer terugkeren. Lees dus eerst de bijsluiter goed door voordat je hieraan begint.

voeten

Azijn

Schimmelnagels met azijn verwijderen – iedere dag je aangetaste nagel in een bad met azijn zou volgens sommigen ook goed kunnen werken. Neem een bak en vul het met twee derde lauw water en een derde met azijn. Of dit helpt valt te bezien. Maak wel na ieder bad je voet goed droog. Schimmel gedijt pima in vochtige omgeving en is bovendien besmettelijk.

Wat voor azijn? Op de site Omaweetraad.nl zweren een aantal commentaren bij het gebruik van appelazijn voor het bestrijden van de kalknagel. ‘Dagelijks watje met appelazijn op de nagel en watje met tape om nagel binden’. De persoon zegt dat hij na 3 maanden van de schimmel af is, nadat hij 10 jaar lang tevergeefs had gezocht naar een oplossing.

Soda

Een combinatie van Baking soda en boorzuur zou wonderen verrichten. Meng de twee met een beetje water tot een papje en smeer iedere dag
het mengsel op de schimmelnagel. Je zou er binnen 2 weken vanaf moeten zijn. En van je baking soda.

Kalknagel Pen

kalknagel penVia de (online) drogist zijn er ook een aantal veelbelovende antischimmel crèmes te koop. De Nailner Kalknagel Pen dringt diep door tot in de nagel en bestrijdt de schimmel van binnenuit. Gebruik: 2 keer daags met de pen je schimmelnagel behandelen. Binnen een paar weken beloven ze resultaat. Elke pen bevat 400 doses. Het is wel een medisch hulpmiddel dus lees eerst de bijsluiter voor gebruik.  Meer informatie over de kalknagel pen.

Bekijk alle middelen tegen schimmelnagel.

Kruitvat kalknagelolie

Drogisterij Kruitvat verkoopt kalknagelolie die je 2 maal per dag op de nagel aanbrengt. Daarnaast raden ze je aan je nagel regelmatig dunner te vijlen. Kalknagelolie zou je na twee maanden het ‘optimale resultaat’ moeten geven. Bij de productinformatie hebben ze het ook over ‘optimale verzorging’. Ze vermijden dus duidelijk de claim dat je hiermee van je kalknagel af bent.

Volgens thuisarts.nl – de website van huisartsen – hoef je ook niet erop te rekenen dat het werkt. Er staat zelfs expliciet bovenaan hun pagina dat schimmel dodende crèmes en zalven niet helpen. Een geruststelling is er ook: Schimmelnagel is een compleet onschuldige aandoening en hoeft daarom niet te worden behandeld.

Pedicure

Maar puur vanwege de esthetische kant zou je er zeker vanaf willen. De snelste behandeling om van de schimmelnagel in ieder geval voor een groot gedeelte te verwijderen is de schimmel er vanaf te vijlen. Natuurlijk kan je daarvoor ook naar de pedicure gaan. Zie ook: Daktarin nagellak